Krijgt data jou weer aan het lezen?

Data-driven oplossingen voor bibliotheken

Het zal voor veel mensen geen verbazende statistiek zijn: we lezen steeds minder boeken. Sinds opkomst van smartphones en tablets, beiden een eindeloze bron aan alternatief tijdverdrijf, wordt er door burgers in alle leeftijdscategorieën steeds minder gelezen (bron). Lezen is echter essentieel voor de mentale ontwikkeling, zelfs bij volwassenen. Meer lezen vergroot je woordenschat en taalvaardigheid, wat in het echte leven allerlei voordelen met zich meebrengt. Er bestaan zelfs positieve verbanden tussen de leesvaardigheid van mensen en het gemiddelde inkomen (meer informatie hier)

Ook het aantal mensen dat lid is van een bibliotheek neemt af. Al sinds het begin van deze eeuw zien de bibliotheken hun ledenaantallen krimpen (meer informatie hier). Dit hangt wellicht ook samen met een imagoprobleem van de bibliotheek: mensen denken dat je in de bibliotheek alleen maar boeken kan lezen en lenen. Het tegenovergestelde is echter waar; de bibliotheek is constant aan het vernieuwen en er zijn vele verschillende services die helemaal niet bekend zijn bij het grote publiek. Wist je bijvoorbeeld dat de bibliotheek ook een grote collectie audio- en e-books te leen heeft? Dat veel bibliotheken gratis studieplekken hebben waar je zonder lidmaatschap gebruik van kan maken? En dat er onder andere informatiemarkten en taal- en digi- vaardigheidscursussen georganiseerd worden?

Veel data, weinig science

Dit is allemaal goed en aardig, maar wat heeft dit met data science te maken? Dit is waar BiSC in zicht komt. BiSC werkt samen met de bibliotheken in de provincie Utrecht en biedt ondersteuning en innovatie op het vlak van onder andere ICT, logistiek en projectmanagement (lees meer op de site van BiSC). BiSC beheert voor de bibliotheken grote hoeveelheden data met betrekking tot de collectie, uitleningen en de leden van alle bibliotheken. Naast managementrapportages en het bijhouden van de collecties wordt daar tot nu toe weinig mee gedaan. Daarom ga ik de komende tijd een aantal innovatiemogelijkheden bekijken. In mijn afstudeerproject focus ik me in eerste instantie op drie ideeën om met data aan de slag te gaan.

Onderzoeksmogelijkheden

Het verbeteren van retentie

Ten eerste kijk ik of ik aan de hand van data kan voorspellen of huidige leden op het punt staan om het lidmaatschap op te zeggen. Als we deze mensen kunnen identificeren voordat ze de bibliotheek de rug toekeren, kunnen we door het actief promoten van de nevenactiviteiten proberen om deze leden vast te houden. Als we deze krimp kunnen tegenhouden is dat al de eerste stap op weg naar groei!

Het bereiken van niet-lezers

Een tweede mogelijkheid richt zich juist puur op de groei van de ledenaantallen. Dit ga ik doen door bibliotheekdata te combineren met gemeentelijke data om moeilijk te bereiken groepen burgers op te sporen. Denk hierbij aan laaggeletterden, nieuwe Nederlanders en ouderen. Deze groepen vinden zelf niet de weg naar de bibliotheek, maar zouden hier wel een grote maatschappelijke waarde uit kunnen halen. Vooral ook door het grote aanbod aan leesvaardigheids- en taalcursussen die de bibliotheken aanbieden. Dit maakt het bereiken van deze mensen dus vooral op maatschappelijk vlak zeer interessant.

Het verbeteren van de klantbeleving

De laatste onderzoeksmogelijkheid richt zich ook voornamelijk op toegevoegde maatschappelijke waarde. Hierbij gaan we juist proberen om de klanttevredenheid te verhogen en tegelijkertijd kosten te besparen door het beter aanbevelen van boeken. Bij webwinkels ontkom je tegenwoordig al niet meer aan zogeheten recommenders (“Mensen die die product A kochten hebben ook deze producten bekeken!”) en bij de bibliotheek zouden we deze technologie ook goed kunnen gebruiken.

We kunnen dit zelfs verder uitbreiden. Als een boek niet beschikbaar is zou de bieb ook de e-book variant kunnen aanbevelen. Als er meer e-books worden gelezen hoeven er minder kopieën van hetzelfde boek in omloop te zijn en kan BiSC weer vervoerskosten besparen om deze boeken rond te rijden. Of misschien kunnen we de aanbevelingen zo instellen dat ze boeken kiezen die voldoen aan jouw interesses, maar op een hoger literair niveau liggen. De bibliotheek zal je dan actief uitdagen je verder te ontwikkelen.

Toekomstplannen

Zoals je ziet zijn er vele slimme toepassingen te bedenken voor de beschikbare data. Ik ga me de komende tijd bezighouden om uit te zoeken wat de meest vruchtbare mogelijkheid is. Lees in een volgende blog wat de resultaten van dit vooronderzoek zijn en welke toepassing ik door ga ontwikkelen! En in de tussentijd: schroom niet om eens in jouw lokale bibliotheek binnen te stappen. Het zou je zo maar eens kunnen bevallen 😉

Deel dit artikel
Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone